Aký môže byť priestorový zvuk ?

Kachel1_MonitorSline

Systém reproduktorov priestorového zvuku znamená päť, šesť alebo sedem reproduktorov a subwoofer . Okrem výberu počtu reproduktorov (alebo kanálov), ktoré chcete pre systém priestorového zvuku , potrebujete vybrať typ požadovaných reproduktorov priestorového zvuku. Existujú tri typy, z ktorých si môžete vybrať, priame vyzaľovacie reproduktory, bipolárne a dipólové a každý typ produkuje rôzne priestorové zvukové efekty. Vaše rozhodnutie by malo byť založené na vašej miestnosti a vašich preferenciách počúvania.

Priame vyžarujúce reproduktory

Priamy vyžarujúci reproduktor vydá zvuk priamo do miestnosti smerom k poslucháčom. Surround zvukové efekty vo filmoch, hudbe a hrách sú najmarkantnejšie pri priamych reproduktoroch. Vo všeobecnosti väčšina ľudí uprednostňuje priamych rečníkov, ak počúvajú väčšinou viackanálovú hudbu. Priame reproduktory sú umiestnené po stranách alebo v zadnej časti posluchárne za poslucháčmi.

Bipolárne reproduktory

Bipolárne priestorové reproduktory majú dva alebo viac reproduktorov, ktoré vydávajú zvuk z oboch strán skrine. Ak sa používajú ako bočné priestorové reproduktory, zvuk sa vydáva smerom k prednej i zadnej časti miestnosti. Ak sú použité ako zadné priestorové reproduktory, vydávajú zvuk v oboch smeroch pozdĺž zadnej steny. Duálne reproduktory používané v bipolárnom reproduktore sú "vo fáze", čo znamená, že obidva reproduktory reprodukujú zvuk súčasne. Bipolárne reproduktory vytvárajú difúzny priestorový efekt, takže umiestnenie reproduktorov nie je možné určiť. Vo všeobecnosti sú reproduktory s bipolárnou voľbou dobrou voľbou pre filmy a hudbu a sú zvyčajne umiestnené na bočných stenách.

Dipólové reproduktory

Rovnako ako reproduktor s bipolárnym reproduktorom, dipólový reproduktor vydáva zvuk z oboch strán skrine. Rozdiel je, že dipólové reproduktory sú "mimo fázy", čo znamená, že jeden reproduktor vydáva zvuk, zatiaľ čo druhý nie je a naopak. Cieľom je vytvoriť veľmi rozptýlený a obklopujúci priestorový zvukový efekt. Difúzne priestorové reproduktory sú zvyčajne uprednostňované filmovými nadšencami a sú tiež umiestnené na bočných stenách.

image50

Ako si vybrať reproduktory pre priestorový zvuk

Okrem zohľadnenia vyššie uvedených pokynov niektorí výrobcovia reproduktorov, ako napríklad Monitor Audio a Polk Audio, urobili vaše rozhodnutie trochu jednoduchšie tým, že zahrnuli prepínač, ktorý vám umožní vybrať bipolový alebo dipólový výstup na priestorových reproduktoroch. Denon dokonca poskytuje dvojité priestorové reproduktory prepínajúce niektoré z ich AV prijímačov, takže môžete použiť dve dvojice surround reproduktorov, priame a bipolárne / dipólové a prepínať medzi nimi pre filmy alebo hudbu.